Assalamualaikum semua..
Entri ari ni just nak share tentang tekak yang nakal ni kekadang.. haha.. lately, tekak den ni terasa sangat nak menyantap laksa johor.. yess.. laksa johor sebab den ni orang johor dan makanan ni sangat lah den minat.. orang kate kalo makan tu tak boleh nak stop lah.. hahaha..
disebabkan kan langkah arahan PKP yang dijalankan di Tanah Air kita Malaysia sekarang, pagi tadi den pergi kerja dan balik awal, yelahkan pengangkutan awam boleh beroperasi dari jam 0600am hingga 1000 am dan 1700 pm sampai 2200pm sahaja dalam masa PKP sekarang ni.. so, pagi tadi dapat lah den balik awal dan terus lah berehat kejap
habis je rehat, den lari jap pergi NSK sebab nak mencari tambahan ramuan nak buat Laksa Johor.. hihi.. teringin dan masak sendiri adalah satu kepuasan tau.. sebabnya korang boleh makan seberapa banyak yang mampu dan mengulang2 seberapa banyak korang ingin sampai lah korang terbaring kenyang! hahaha..
Balik Nsk, terus melaksanakan misi membuat laksa johor ni.. wife dah siap buat desert dan menunggu turn den pulak nak menyepahkan dapor.. sebab kata nye den kalo masak mcm buat katering.. hahaha.. nasib lah Puan Suzreen.. dapat suami ekau yang suka buat katering selalu..KAH!!
Meh kita tengok resepi laksa johor den.. tapi resepi asal yang den selalu buat.. den dah adjust dan ubah sikit.. disebabkan kekangan nak dapatkan bahan masa PKP ni.. kita guna bahan apa yang ada je la ye.. ada bahan yang tak de dan den tak mau susahkan diri mencari merata tempat.. nanti pak cik polis tangkap.. jenuh den kena masak dalam lokap..hahaha.. ok nah ni bahan serba ringkas :
Bahan Kisar
10 biji cili kering (rebus atau rendam bagi lembut) jgn ko yg berendam
seinci lengkuas
seinci halia
bawang merah
bawang putih
kunyit Hidup setengah inci (jangan mengunyit haramm)
serai ( dititik) sahaja
2 sudu besar serbuk kari
santan pekat
dikisar semua bahan ni dan dijadikan pes yo!
ikan (boleh guna ikan parang kalo nak ori) kalo tak de bole la guna ikan kembung or pelaling
den guna pulak,
12 ekor ikan pelaling
(Direbus dan letak kan asam keping serta garam)
selepas selesai rebus, asingkan isi ikan dengan tulang dan kepala, isi ikan di kisar sehingga lumat, tulang ikan di kisar berasingan sehingga lumat juga dan tapis ye hasil kisar tulang tu. air rebusan ikan tu simpan ye..
( kalau resepi asal den, ada kisaran isi udang dan juga ikan kering kurau, tapi ni resepi PKP so pakai apa yang ada je)
ambil segenggam udang kering, kisar kering sampai hancur.
bahan kisar yang pertama tadi, korang tumis dan titik kan serai, masukkan 2 sudu serbuk kari.. tumis sampai naik bau dan pecah minyak nya
masukan isi ikan yang dah dikisar, tulang yang dah dikisar dan ditapis serta udang kering yang telah dikisar. kacau sebati gunakan api yang perlahan ye
masukkan asam keping, kacau. kalau terlalu pekat sangat, masukkan baki air rebusan ikan tu ye, tapi jangan cair sangat sebab laksa johor ni kuah kena pekat sikit
bila dah mendidih, boleh la masukkan santan satu cawan dan kacau rata.. api jangan marak sangat ye.. slow kan api sambil kacau sampai lah mendidih.. ( bole letak kan sekali kerisik kalau nak sedap)
bila dah mendidih, bole lah ditutup apinya ye.
sediakan spagethi sebungkus (den guna angle hair), rebus letak kan garam dan sedikit minyak ye.
bahan ulam -ulaman
kacang panjang (dipotong kecik-kecik)
taugeh
timun (buang isi tengah dan kupas secara membulat sekeliling)
daun kesum
daun selasih
bunga kantan (diracik) kalau ada
telor rebus
so selesai la laksa yang den buat.. buat berdasarkan pengalaman sebagai orang johor.. haha.. tapi di ingat kan.. ni menu time PKP so banyak bahan yang den dah skip.. tapi rasa tetap sama ye..tak caya? tanya bini den ngan anak den..haha
laksa johor PKP
so, pada korang yang nak terasa mengidam nak makan sesuatu tu, ringan-ringan kan tulang korang memasak.. tak cukup bahan jangan korang risau.. pakai apa yang ada dan dijual.. yang penting rasa kena ada. ikot lah kreativiti memasing..
so, stay at home, stay save dan kita jaga kita.. bai bai...
No comments:
Post a Comment